13 Ekim 2013 Pazar

Üçgen Formasyonları

3 çeşit üçgen formasyonu bulunmaktadır:

1. Simetrik Üçgen
2. Yükselen Üçgen
3.  Alçalan Üçgen

1.SİMETRİK ÜÇGENLER
Simetrik üçgenler, formasyonunun devam edeceği şeklinde yorumlanır. Simetrik üçgenler, bir dizi alçalan tepe noktaları ve yükselen dip noktaları olarak kendini gösterir. Bu formasyon fiyatlar konsolide olurken genellikle alıcı ve satıcılar arasında mücadele olduğuna işaret eder. Simetrik üçgen oluşumlarından sonra genellikle fiyat bir tarafa doğru patlama gösterir. Her ne kadar simetrik üçgenlerin mevcut trendin devam edeceğini gösterdikleri düşünülse de, bu her zaman tutarlı bir tahmin olmamaktadır.Hacim tüm üçgenlerde belirleyici özelliktir. Fiyatlar üçgeni hacimli bir şekilde kırması sonucu kırılma yönünde fiyatlar devam eder, ancak düşük hacimle kırılma meydana gelmişse yön, 2 gün üst üste kapanışla teyit edilmelidir.

2. YÜKSELEN ÜÇGEN
Yükselen üçgenler, fiyatlardaki artış eğilimi olarak algılanır. Ancak yükselen üçgen formasyonunun trendin neresinde oluştuğu (yukarı çıkan bir trendde mi yoksa düşen bir trendde mi) ileride oluşacak fiyatlar açısından değişik yorumlanır. Yukarı giden bir trendde yükselen üçgen formasyonu, yükselişin devam edeceğini işaret eder. Tam tersi olarak, eğer yükselen üçgen formasyonu aşağı trendde oluşuyorsa, bu trendin değişeceğine işaret eder. Esasen, yükselen üçgen denilen şekil bir sürü mumun arka arkaya üçgen şekli yaratmasıyla oluşur. Yükselen üçgen terimi ise üçgenin iki kenarının aynı olmamasından kaynaklanmaktadır; yukarıdaki kenar daha ziyade sabit bir çizgiyi andırırken, ikinci kenar devamlı yükselen diplerin birleşimidir. Yukarı eğim alıcılardan gelen baskıyı göstermektedir. Hacimlerde belirgin bir düşüş yaşanır. Direnç noktası hacimli geçildiğinde genellikle bu nokta yeni destek noktası olur. Formasyon hedefi üçgenin yüksekliği kadardır.

3.ALÇALAN ÜÇGEN
Alçalan üçgenler, yükselen üçgenin tersidir. Aşağı giden bir trendde bu formasyon, düşüşün devam edeceğine işaret eder. Tam tersi olarak, eğer alçalan üçgen formasyonu yukarı trendde oluşuyorsa, bu trendin değişeceğini gösterir. Alçalan üçgen formasyonu, tepe noktalarının art arda aşağı gelmesi ve nisbi olarak yeni dipler test edilmesiyle oluşur.Hacimlerde belirgin bir düşüş olur. Üçgenin üst çizgi veya direnç çizgisi aşağı doğru eğimlidir; aşağıdaki destek çizgisi veya alt çizgi ise düze yakın bir çizgi olarak görülür. Formasyon hedefi üçgenin yüksekliği kadardır.

0 yorum:

Yorum Gönder