20 Ekim 2013 Pazar

Fibonacci Zaman Aralıkları

Teknik analizdeki tek değişken fiyat değildir. Özellikle fırsat maliyeti açısından önemi olan zaman değişkeni de önemli bir inceleme konusudur. Bu nedenle Fibonacci teorileri, fiyat hareketlerinde kullanıldığı gibi zaman aralıklarında da kullanılmaktadır.
Fibonacci zaman aralıkları dip ya da tepe noktasından itibaren Fibonacci sayıları yardımıyla çizilen dikey çizgilerden oluşmaktadır. Çizim aşamasında dip ya da zirve 0 olarak kabul edilmektedir. Daha sonra Fibonacci sayılarından yararlanılarak oluşturulan zaman aralıklarına ait çizgiler fiyat grafiğinin üstüne yerleştirilir. Fibonacci sayılarının bu yöntemde kullanılmasında yararlanılan temel mantığa göre her bir Fibonacci sayısı, zaman aralığındaki gün sayısını temsil etmektedir. Yani birinci Fibonacci sayısı olan 1, bir günlük zaman aralığını, ikinci Fibonacci sayısı olan 2, iki günlük zaman aralığını ve beşinci Fibonacci sayısı olan 8, sekiz günlük zaman aralığını temsil etmektedir. Kısacası, Fibonacci zaman aralıkları 1., 2., 3., 5., 8., 13., 21. ve 34 günlük dönemlere isabet edecek şekilde çizilmektedir.

Bu yöntemin temel mantığına göre her bir zaman aralığında önemli hareketler meydana gelmektedir. Fibonacci zaman aralıkları, diğer Fibonacci analiz yöntemleri gibi al sat sinyali vermezler ve daha çok dalgalanmaların süresinin tespit edilmesinde kullanılırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder