13 Ekim 2013 Pazar

Çift Tepe ve Çift Dip Formasyonları

ÇİFT TEPE
Çift Tepe, aşağı yönlü bir trendin başladığının habercisidir. Çift Tepe, direnç seviyesini yükselten yeni bir tepe noktasının görülmesinden sonra oluşur. Fiyat bundan sonra geriler ancak daha sonra tekrar aynı yüksek seviyeyi veya direnç noktasını test eder.

Piyasa yukarı trendin daha fazla devam etmeyeceğine inanınır, çünkü tepe noktası iki kere test eder ve fiyat da iki kere geriler.Yandaki şekilde görüldüğü gibi kırmızı çizgiyle gösterilmiş destek seviyesi kırıldığında da fiyatlar hızlıca geri çekilmeye başlamış. Formasyonda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur hacimdir. Fiyatlar 2.tepeyi yaparken ilk tepedeki kadar yüksek hacim oluşmamakla beraber destek noktası kırıldığında hacim artmaya başlar. Formasyon hedefi tepe çizgisi ile destek çizgisi arasındaki fark kadardır.

ÇİFT DİP
Çift Dip formasyonu ise Çift Tepe’ nin tam tersidir. Piyasa dip değeri iki kere test eder ancak fiyat bu seviyenin altına inmez. Bu formasyondan sonra alıcılar tekrar hücum eder ve fiyat yukarı tırmanmaya başlar. Formasyonda dikkat çeken unsur hacimdir. 1.dipte satıcılar yoğunken 2. dip olduğu esnada daha da azalmıştır. Fiyatlar kırmızı ile belirtilen direnç seviyesini yukarı kırdığı esnada hızlı bir yukarı atak başlar. Formasyon hedefi direnç ile dip seviye arasındaki fark kadardır.

0 yorum:

Yorum Gönder