29 Kasım 2014 Cumartesi

Temettü verimi ve temettü verimliliği yüksek olan şirketler

Temettü Verimi
Borsada sıkça duyduğumuz bu kavram temettü hisselerine yatırım yapan yatırımcılar için en önemli göstergelerden biridir. Bu orana göre verimi en yüksek olan hisseler bulunarak hissenin ne kadar kazandıracağını kabaca tahmin etmiş oluruz. Temettü verimi hesaplanırken hisse başına dağıtılan temettü/ hisse başına maliyet formülü uygulanır. Maliyet olmak zorunda değildir. Örneğin o yılbaşındaki fiyat da uygulanabileceği gibi yıl içerisindeki ağırlıklı ortalama fiyat da kullanılabilir.

Kesin bir kazanç anlamı çıkmayacağı gibi şirketin karı ne kadar yüksekse temettü verimi de o kadar yüksek olur. Şirket karı da muhasebe hesaplarıyla oynanabileceği için yüksek tutulabilir. Bu nedenle bilanço dikkatlice incelenmeli, sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırma yapılmalıdır.

Temettü Verimi hesaplanan şirketin diğer şirketlerin verimliliğiyle karşılaştırılması ya da en doğru şekilde aynı sektördeki şirketlerle karşılaştırılması daha doğru olacaktır.

Bahsettiğimiz üzere Hisse başı ödenen temettü/hisse senedi fiyatı şeklinde hesaplama yapılır. Hisse başı ödenen temettü yüksek, hisse fiyatı düşükse hissenin temettü verimi yüksek şeklinde yorumlanabilir. Verimden anlayacağımız yüzdelik getiri oranı olmalıdır. Şöyle ki A şirketi 0,20 TL hisse başı kar dağıtacak, A hissesinin fiyatı veya maliyetimiz de 1,00 TL olsun. A hissesinin temettü verimi %20 olarak hesaplanır ki bu bizim %20 kazanç sağlayacağımız şeklinde yorumlanmalıdır.

Aynı sektördeki B hissesinin dağıtacağı temettü hisse başına 0,15 fiyatı da yine 1,00 TL olsun. Bu şirketin temettü verimi de  %15 olur.

A şirketi ile B şirketini karşılaştırdığımızda %20 getiri öngören A hissesi daha çok tercih edilecektir.

Şimdi hisselerin temettü verimliliği tahminlerine bakalım>>>

3 yorum:

  1. güncel temettü verileri:

    http://hisseverileri.com/temettu-verimliligi

    YanıtlaSil
  2. https://hisse.co/temettu-verimliligi

    YanıtlaSil
  3. Verimin her yıl artması lazım, bir yıl %10, diğer yıl %1 veriyorsa o hisse temettü hissesi değildir benim için.

    YanıtlaSil