29 Kasım 2014 Cumartesi

Faiz oranını etkileyen faktörler

Faiz kullanımı eski çağlara kadar dayanan gelir elde etme yöntemidir. M.Ö 3000 yıllarında Sümerler'in faiz ile kredili satış yaptığı bilinmektedir.

Faiz tarihin her döneminde yatırım yapan için de tasarruf yapan için önemli bir faktördür. Mesela bazı kişiler parasını faize yatırıp tasarruf yapmak isterken bazı kişiler de yatırım için gerekli parayı temin edemeyip tasarruf yapan kişilerden bu parayı ödünç almaktadır. İşte bu ödünç alma karşılığında bir bedel öder. Bu bedele de faiz denir.

Faiz oranları iç ve dış faktörler başlıca ana faktörler olmak üzere en çok piyasadaki dalgalanmalardan etkilenmektedir.

Faiz oranları üzerinde
-Para arzı
-Para talebi
-Enflasyon
-Döviz Kuru
-Kamu İç Borçlanması gibi faktörler oldukça etkili olmaktadır.

Faiz oranlarındaki değişkenlik genel olarak ekonomiyi etkilemekle birlikte özellikle borçlanmalar üzerinde etkili olmaktadır. En çok da inşaat sektöründe ve otomobil gibi harcama kalemleri üzerinde etkili olan faiz oranlarının bütçe üzerindeki etkisi önemli olmakla birlikte büyüme, istikrar, bankacılık ve finans sektörü açısından da önemlidir. Faiz oranlarındaki iniş çıkışlar verilen kredilerde kullanılacak faiz oranlarının belirlenmesinde zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Tahviller de bir borçlanma aracı olduğundan faiz oranlarından oldukça etkilenmektedir. Tahvilin değeri ile piyasa faiz oranları ters orantılıdır. Yani faizler yükseldikçe tahvil değeri düşmekte, piyasa faizi düştükçe tahvilin değeri artmaktadır.

Blogumuza destek olmak için:
-Analizlerimizi siz de paylaşabilir,
-Mail abonemiz olabilir,
-Konuların altına düşüncelerinizi, eklemek istediklerinizi yazabilir,
-Sosyal medyada Twitter 'da takipçimiz olabilir, Google+ hesabımı çerçevelerinize ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder