5 Haziran 2014 Perşembe

Draghi: 400 milyar euroluk fonlama operasyonu geliyor

AMB Başkanı Mario Draghi faiz kararının ardından "Faizler gerektiği sürece düşük kalmaya devam edecek. Bankalar toplam kredi hacminin yüzde 7'si kadar yeni fonlama imkanı sahibi olurken fonlama operasyonunun büyüklüğü 400 milyar Euro olacak" açıklamalarında bulundu.

AMB Başkanı Mario Draghi neatif mevduat faizi kararının ardından kameraların karşısına geçti. Draghi, "Reel ekonomiye destek vermek amacıyla faizlerde indirime gittik." açıklamasında bulundu.

"Uzun vadeli kredi imkanlarını artırmak için faiz indirim kararı aldık." diyen Draghi, "Hazırladığımız paket uzun vadeli kredileri de içinde barındırıyor." dedi.

Enflasyonun bir süre daha düşük seyredeceği ve 2015'ten itibaren yükselmeye başlayacağını söyleyen Draghi, enflasyon beklentilerinin hedeflerle uyumlu olduğunu vurguladı ve "Gerekmesi halinde parasal genişlemeye daha da hız verebiliriz" duyurusunda bulundu. Jeopolitik risklerin artmasının büyümeyi zayıflatabileceğini ifade etti.

"Hukuki çerçevemiz içinde sıradışı politika araçları kullanılabilir." diyen Draghi, "Faizler gerektiği sürece düşük kalmaya devam edecek." açıklamasını yaptı.

Sağladığımız fonlama imkanları Eylül 2018'e kadar devam ettirilecek." bilgisini paylaşan Draghi, "Bankalar toplam kredi hacminin yüzde 7'si kadar yeni fonlama imkanı sahibi olurken fonlama operasyonunun büyüklüğü 400 milyar euro olacak. Fonlama operasyonları Eylül ve Aralık 2014'te gerçekleştirilecek. Fonlama imkanlarının genişletilmesi konusundaki karar oybirliği ile alındı." dedi.

"API'de yaptığımız sterilizayon işlemlerine son verdik." diyen Draghi, anketlerin ekonomide ılımlı toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.

AMB Başkanı ayrıca, faizlerin daha önce öngörülenden uzun bir süre düşük kalabileceğini ifade ederken, sözlü yönlendirmeyi daha güçlü hale getirdiklerine dikkat çekti.

Varlığa dayalı menkul kıymet alımlarının basit ve şeffaf şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Draghi, parasal genişleme ve faiz indirimi kararının "oy birliği" ile alındığını vurguladı.

Draghi tipik deflasyon görmediklerini bildirirken, düşük enflasyonun sebeplerini "gıda, enerji, zayıf talep ve kur" olarak gösterdi ve "Enflasyon düşük kalmayı sürdürdükçe riskler artacaktır" dedi.

Draghi'nin konuşmasıyla 2 yıllık tahvil faizi yüzde 8.22'yi gördü.

Büyümenin sürmesi durumunda faizlerin yükseleceğini ifade eden Draghi, alınan tedbir paketlerinin AMB'nin hukuki çerçevesi içinde yer aldığını ve hükümetlerin de bütçelerini büyümeyi destekleyecek şekilde düzenlemesi gerektiğini söyleyerek, "Yapısal reformlar olmadan bütçede konsolidasyon yetersiz" dedi.

Enflasyonun şu anki düşük düzeyinde kurların etkisinin yüksek olduğunu belirten Draghi, kurun politika hedefleri arasında yer almadığını sözlerine ekledi.

Draghi, Euro Bölgesi genelinde toparlanmanın kırılgan ve yavaş ilerlediğini söylerken, ılımlı bir toparlanma gözlendiğini ve toparlanmanın henüz sona ermediğini belirtti. Draghi ayrıca, "Aldığımız önlemler bizi yüzde 2'lik enflasyon hedefine yaklaştıracak" dedi.

Parasal genişlemeden en fazla etkilenen ülkelerin kırılganlıkları yüksek olan ülkeler olduğuna da dikkat çeken Draghi, "Gelişmekte olan ülke hükümetleri gerekli politika adımlarını atmalı" dedi.

Kaynak: Bloomberght

0 yorum:

Yorum Gönder