19 Ekim 2014 Pazar

FİNDEKS NEDİR? KREDİ NOTUMUZU NASIL ÖĞRENİRİZ?

FİNDEKS NEDİR? KREDİ NOTUMUZU NASIL ÖĞRENİRİZ?

Geçtiğimiz günlerde İlber Hoca’nın bir reklamını izledim, kredi notunu biliyor musun diye bir soru soruyor ve “vay cahil” der gibi basıyor meşhur kahkahayı. Merak ettim kredi notundan kasıt kredi çekmek için bankaya başvurduğumuzda bankalar tarafından baz alınan kredi notu mu diye aynen de öyleymiş. Öğrenmek için bankaya 5 TL ödediğimiz kredi notu. Peki bankalar bu kredi notunu nereden öğreniyor derseniz Kredi Kayıt Büro’sundan. Bu hizmeti sağlayan Kredi Kayıt Bürosu, Bankacılık sektörünün önde gelen 9 Bankası tarafından kurulmuştur. Kredi Kayıt Büro’su hizmet ağını genişleterek findeks.com adlı bir site kurmuş ve kredi notumuz da dahil bir çok hizmeti çok cüzi miktarla öğrenmeyi ayağımıza getirmiş durumda.

Kredi notumuzu ve risk raporumuzu öğrenmek bize ne gibi fayda sağlar derseniz, en basitinden bankaya kredi çekmeye gideceğiniz zaman ne kadar limitinizin olduğunu, kredi çekip çekemeyeceğinizi, notunuz düşükse nasıl yükselteceğinizi, yüksekse de bunu nasıl korumanız gerektiğinizi bilmek takdir edersiniz ki size güç katacaktır. En azından uzun vadeli bir borca gireceğinizde bile dikkate almamız gereken bir not olduğunu bilmemiz gerekecektir. Mesela notunuz riskli bölgedeyse bankalar size kredi vermek istemeyecektir. Notunuz yüksekse de kredi çekeceksiniz ama hiç zorluk çekmeyeceksiniz. 

Findeks Kredi Notu Nedir?
Bankacılık sektöründe kullanılan en yaygın risk derecelendirme notudur. 1 ile 1,900 arasında değişen bu derecelendirme sisteminde en riskli 1,00 en az riskli 1,9 ve Türkiye ortalaması 1,4 civarında. İyisi mi siz notunuzu takip edin, itibarınızı her zaman yüksek tutun:)

Üyelik sistemi nasıl çalışır?
En üst düzey koruma ile kişisel bilgilerin güvenle tutulduğu bu sisteme üyelik ve Kredi notunuzu öğrenmek de ücretsizdir. Talep ettiğiniz ilk rapor da ücretsiz ancak daha sonrakiler cüzi bir miktarla ücretlendiriliyor. Ayrıca belirli bir ücret karşılığında danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır. Kredi notumuz ve findeks risk raporumuz da belli bileşenler kullanılarak elde ediliyor.

Kredi notu bileşenleri nelerdir?
Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları %30
Mevcut Hesap ve Borç Durumu %25
Yeni Kredi Arayışı %20
Kredi Kullanım Yoğunluğu %15
Diğer %10

Kimlerin Kredi notu vardır?
Bankacılık sisteminden aktif olarak Kredi Kartı, Kredi ve Kredili Mevduat Hesabı kullanan veya son 5 yıl içerisinde kredisi kapanmış olan tüm bireysel kullanıcıların Findeks Kredi Notu vardır. Sadece banka hesabı olan fakat hiç kredili ürün kullanmamış kişiler ile son 5 yıldır hiç kredi kullanmamış olan kişiler için Findeks Kredi Notu hesaplanmaz.

Findeks Kredi notum düşük, ne yapmalıyım?
Sistem gayet başarılı ve ileride daha da iyi olacağını düşünüyorum. Findeks Kredi Notu’nun iyileştirilmesi ya da korunması için, Findeks danışmanlarından hizmet alabilme olanağınız var. Ayrıca grafik olarak görünen Kredi notunuzun geçmişte kaç olduğunu görmek de geçmişte yaptığınız hataları fark etmenizi sağlayacaktır.

Findeks Danışmanları Nasıl Çalışır?
Gelişmiş bir hesaplama algoritmasına sahip olan Findeks Kredi Notu her türlü finansal değişimden etkilenir. Bu hizmetle, değişimleri kontrol altında tutabilmen gerektiğinde nasıl müdahale edileceği konusunda uzman danışmanlarınızdan tamamen sana özel öneriler alabilirsin.
Not Danışmanınız ile birlikte 12 ay boyunca ek bir ücret ödemeden finansal raporlarınızı da düzenli olarak izleyebilirsiniz.

Findeks Risk Raporu Nedir?
Risk Raporu oluşturulurken ülkemizdeki tüm bankalar ve diğer finans kuruluşlarından aylık olarak alınan kredi kullanım ve ödeme performansı verileri kullanılır.
Risk Raporu, temel olarak, şahsına ilişkin konut, taşıt, tüketici kredileri ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı bilgilerinden oluşur. Tüm bu kullanmış olduğun ürünlere ilişkin bilgiler Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek rapora konu edilir.

Sisteme nasıl üye olabilirim?
Findeks’e üye olmak için https://www.findeks.com/ adresine bağlanarak üye olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder