18 Aralık 2013 Çarşamba

Fed Öncesi Altın Analizi

Bu akşam 21:00' da Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) Beyanatı ve 21:30' da Fed Başkanı Bernanke konuşması piyasalar açısından oldukça önemli. Beyanatta açıklanabilecek parasal genişlemedeki azaltım kavramından çok miktarı ve daha sonra Bernanke' nin vereceği mesajlar çok sert hareketlere sebep olabilir. Şu an için Fed her ay 40 milyar dolar Mortgage tahvilinin yanında 45 milyar dolar da hazine tahvili alıyor. Fed üyelerinin yaptığı açıklamalara da baktığımızda ortada bir anlaşmazlık olduğu Fed'in herhangi bir konuda net bir tavrının olmadığı anlaşılıyor. Bu akşam açıklanabilecek kararları sıralayacak olursak:

1- Beyanatlarda hiç bir değişiklik yapılmadığı açıklanır. Altın-Eurusd-Gbpusd sert yükselişler yaşayabilir. Ardından Bernanke konuşmasında tarih verecek olursa -ki bu zayıf bir ihtimal- yükselişlerin bir kısmı geri alınır.

2-Beyanatlarda QE'de 5-10 milyar dolar bir azaltım yapıldığı açıklanır. Altın-Eurusd-Gbpusd çok çok sert olmayan düşüş yaşar Dolar ise yükselmeye başlar. Daha sonra Bernanke konuşmasında genişlemenin bitmesi konusunda aceleci davranılması gerektiğinden bahsederse paritelerdeki yön sertleşerek aynen devam eder ancak bu kısım da zayıf bir ihtimal ve Bernanke böyle bir durumda büyük ihtimalle piyasaları yumuşatıcı kavramlar kullanarak olumsuzlukları engellemek ister.

3- Beyanatlarda QE'de 10 milyar dolar üzerinde azaltımın açıklanması piyasalarda oldukça olumsuz karşılanabilir ve spekülatif hareketlerle piyasalarda sert satışlar yaşanır.

Bize göre 5-10 milyar dolar arasında bir azaltımın olma ihtimali daha yüksek. Ancak piyasalarda böyle bir durumun olmayacağı daha çok ağırlık kazanmış ve herhangi bir azaltım fiyatlanmamış durumda. Bu nedenle yarın güne çok da sert olmayan düşüşle başlayabiliriz.

Altını teknik yönden inceleyecek olursak:
Şu sıralar 1,233 seviyelerinde sakin seyreden FOMC Beyanatını beklemeye geçmiş durumda. Bu akşam azaltım olur ya da olmaz bilemeyiz ama teknik görünümü 1,261 altında kapanışlar olduğu sürece her an sert düşüşlerin olabileceği yönünde. Bu akşam herhangi bir değişikliğin olmaması halinde 1,261 seviyesi rahat geçilebilir ve 1,295 seviyesine yükselişler görebiliriz. 30 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye 1,252. Bu seviyeler dikkat edilmesi gereken kritik bariyerler. Düşüşlerde ise 1,215 desteği altında kapanışların olması halinde satış baskısının artacağını 1,196-1,180-1,155 seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Beyanatların açıklandığı saatlerde durum her ne ise Bernanke konuşması bitmeden işleme girmek oldukça tehlikelidir. Bernanke konuşmasında soru-cevap şeklinde bir sunum olacağından kurulacak cümlelerle aniden yön değişebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder