25 Mart 2014 Salı

GÜNEY KORE BORSASINDA SPOT ALTIN


Güney Kore Borsası bu hafta başı itibarıyla fiziksel altın alış satışına başladı. Spot altın fiyatlarıyla alınıp satılan altın, Güney Kore’nin başkenti Seul’de giderek artan karaborsa atlın ticaretinin önüne geçilmesi için de bir yöntem olarka görülüyor. Altın piyasasının devlet denetimi dışında gelişmiş olması, Güney Kore’de önemli miktarda vergi kaybına yol açıyor. Yapılan tahminlere göre Güney Kore’deki altın ticaretinin %60’ı kayıt dışı. Yani her yıl el değiştiren 110 ton civarında altının 70 tonluk kısmı kaçak yollardan alınıp satılıyor. Bu her yıl kabaca 3 milyar dolarlık vergi kaybına yol açıyor.
Yeni açılan spot altın piyasasının halen 57 üyesi var. Üyeler, finans şirketleri, altın rafinerileri ve kuyumculardan oluşuyor. Borsa’yı işleten Korea Exchange Inc. firmasından yapılan açıklamaya göre, borsa aracılığıyla altın alıp satan kişi ve kurumlar, bir miktar vergi indiriminden faydalanabilecek. Borsa aracılığıyla alınan altın için gümrük vergisi ödenmeyecek ve hem kurumlar hem de gelir vergisi dilimlerinde indirim uygulanacak. Benzer şekilde, normalde altın satışlarında uygulanan %10’luk katma değer vergisi de alınmayacak.
Yapılan tahminlere göre Kore halkının altın yatırımları 700 ton düzeyinde. 1997-98 yıllarında Asya ülkelerini sarsan finansal kriz sırasında, devletin dış borçlarını ödeyebilmek için halka yaptığı çağrı sırasında, vatandaşlar devlete toplam 200 ton altın  arzetmişlerdi. Kore Merkez Bankası’nın altın rezerviyse 104,4 ton düzeyinde.

0 yorum:

Yorum Gönder