20 Ekim 2013 Pazar

Takoz ve Kama Formasyonu

Takozlar, fark edilmesi zor bir foreks formasyonu olarak bilinir ve genelde de üçgen formasyonları ile karıştırılır. Aradaki fark, eğimden veya destek ve direnç çizgilerinin açılarından anlaşılabilir.
Üçgen formasyonlarında, yükselen üçgenlerde direnç çizgisi yatay bir görünümdedir; alçalan üçgenlerde ise destek çizgisi yataydır. Simetrik üçgenlerde ise, isimden de anlaşılacağı üzere, ne aşağı ne yukarı eğim mevcuttur. Takoz ise destek ve direnç çizgilerinin ikisinin de aynı yöne (aşağı veya yukarı) doğru eğimli olduğu formasyonlardır. 3 haftadan kısa süren takoz formasyonları "Kama" olarak adlandırılmaktadır.

İki türlü takoz formasyonu bulunmaktadır: Yükselen takoz ve Alçalan takoz.

Alçalan takozlar, foreks grafik formasyonlarında fiyatlarda artış eğilimi olarak algılanır. Alçalan takoz formasyonu aşağı trendde oluşuyorsa, bu trendin değişeceğini gösterir.(grafik 1) Yukarı giden bir trendde ise, yükselişin devam edeceğine işaret eder.(grafik 2) Alçalan takoz, bir dizi alçalan tepe noktaları ve alçalan dip noktaları olarak kendini gösterir. Dikkat edileceği üzere hem destek hem de direnç çizgileri aşağı doğru eğimlidir ki bu formasyon, takozu üçgen formasyonundan ayıran en önemli noktadır. Alçalan takozda fiyatlar direnç noktası aşılıncaya kadar sıkışmaya devam eder. Daha sonra yukarı hareket başlar.


Yükselen takozlar, alçalan takozların tersi olup, foreks grafik formasyonlarında fiyatlarda düşüş eğilimi olarak algılanır. Yükselen takoz, konsolide olan veya daralan bir dizi yükselen tepe noktaları ve yükselen dip noktaları olarak kendini gösterir. Yükselen takoz, her ne kadar yeni tepe noktaları test edilse de, bu tepe noktalarına daha zor ulaşıldığının göstergesidir. Bu da yukarı doğru devam eden trendin zayıflamaya başladığının göstergesidir. Yükselen takoz formasyonu yukarı trendde oluşuyorsa, bu trendin değişeceğini gösterir.(grafik 3) Eğer aşağı trendde oluşuyorsa, kısa bir yukarı rallinin oluşacağına ancak genel trendin aşağı doğru devam edeceğine işaret eder.(grafik 4)

0 yorum:

Yorum Gönder