30 Kasım 2014 Pazar

Piyasa Değeri / Defter Değeri düşük olan şirketler

Bir malın fiyatı her zaman aynı değildir. Bazı zamanlarda talep fazlasından yükselirken bazı zamanlarda talep azalması yaşanır ve malın fiyatı düşer. Fiyatların yükselmesi tamamen talebe göre belirlenmez tabi ki de. Döviz fiyatları da etkili olmaktadır. Döviz fiyatlarının yüksek olması, fiyatların genel anlamda yükselmesine ve dolaylı olarak enflasyonun yüksek olmasına neden olmaktadır. Enflasyon yükselince şirketin kar oranı düşmekte ve hisse senedi fiyatları da düşmeye başlayacaktır. Bu tür durumlarda hissenin gerçek değerini anlamamız zorlaşsa da yatırımcılar şirket muhasebesi incelenerek gerçek değere ulaşmaya çalışmaktadır. Bu yönteme göre şirketin piyasa değeri hissenin defter değerine bölünerek bir oran elde edilir. Bu oran aynı sektörde faaliyet gösteren diğer şirketlerle karşılaştırıldığında firmanın değeri için bir yorum yapılabilir. Şirket değerini bulmak içinse sektörün PD/DD ile şirketin defter defter değeri çarpılmalıdır.

Diyelim ki X firmasının hisse fiyatını bulmak istiyoruz. Aynı sektörde faaliyet gösteren 10 şirketin PD/DD oranı 4,5 olsun. X firmasının değeri de 150 TL olsun. Şirketin hisse fiyatını bulmak istediğimizde;

PD/DD = Hisse fiyatı / Defter değeri

4,5 = X / 150

X yani hisse senedi fiyatı 675 TL olur..

Bu yöntemin dezavantajları ve avantajları da mutlaka olacaktır. Örneğin PD/DD sektör ortalamasının üzerinde bir şirketi ele alalım. O şirketin özel bir durumu olabilir ve bu durumda PD/DD yüksek çıakcaktır. Bu demek değildir ki hisse pahalı durumdadır. Yıllarca defter değerinin kat kat üzerinde işlem görmeye devam edebilir. Bu tür durumlar spekülatör işlemleri olup ileriki dönemlerde şirketin çok kazançlı ve iyi bir duruma geleceğinin öngörülmesiyle olabilir.

Genel olarak PD/DD oranı 1,00 ve 1,00'ın altında olan şirketler genel olarak ucuz sayılır. Bu oran yükseldikçe hissenin pahalı olmaya başladığı yorumu getirilebilir. Bu oran kullanılırken mutlaka sektör ortalaması da göz önünde bulundurulmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder