27 Temmuz 2014 Pazar

28 Temmuz-1 Ağustos Haftası Parite ve Emtia Analizi


ALTIN ANALİZİ
Altın geçtiğimiz hafta belirlediğimiz kritik destek 1,292 seviyelerini tekrar denedi ve bu seviyeden beklediğimiz çift dip senaryosunu çok iyi bir şekilde işleyerek Cuma günü yayınladığımız analizde belirttiğimiz alış
yönlü stratejimiz oldukça iyi çalıştı. (Analiz için tıklayın)

Altın için düşüş senaryolarını konuşmak yerinde olsa da kısa vadede özellikle 1,285-77 destekleri kırılmadan yaşanabilecek düşüşlerin yanıltıcı olabileceğini düşünmekteyiz. Bunu mevsimsel etkilerin yanında daha önce yayınladığımız Ramazan Ayı'na özel analizimizde de belirtmiştik. Özellikle Ramazan Ayı için yaptığımız özel analize göz atacak olursak bu ayın başlangıç tarihindeki fiyat ile Ramazan Bayramı'nın bitiş tarihindeki Altın fiyatı arasında son 7 yıldır yükseliş yönünde ciddi bir fark var. Bayram'dan bir önceki gün yaşanan dip süreci ve biz Ramazan Bayramı içerisindeyken yaşanan yükselişe "Bayram Bereketi" diyoruz ki bunu cuma günü gerçekleşen dip ve ardından 1,308 direncine yaşanan yükselişle teyit etmiş olduk. Şimdi Bayram'ın 3 gününde de aynı yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Beklediğimiz yükseliş devam ederse Ramazan ayına başladığımız gün 1,326 seviyesinde olan Altın son 7 yılda olduğu gibi bu yılı da yükselişle kapatabilir. (Ramazan Ayı'na özel Altın analizimizi incelemek için tıklayın)

Altın için takip ettiğimiz Alçalan Üçgen formasyonunda 1,360/65 aralığının hala da ciddi bir bariyer olduğunu ve bu aralık geçilmedikçe aşağı yönlü baskının devam edeceğini belirtmiştik. Düşüşlerde ise 1,285-1,277-1,263 destekleri oldukça kritik destekler olmakta ve 1,263-1,285 aralığından dönüş ihtimali göz ardı edilmemelidir. 1,263 desteğinin kırılması büyük resimde 1,180 söylemlerini arttıracakken alıcıların endişe duyarak 3. dibi beklemeye geçebileceğini düşünüyoruz. Şu an için böyle bir durum söz konusu değilken 1,319 üzeri günlük kapanış ilk etapta 1,345 daha sonra ise 1,360/65 aralığını gündeme getirecek önemli bir kırılma sayılabilir. 1,319 altındaki günlük kapanışlarda 1,300 desteğine yaşanabilecek düşüşler görebiliriz. Ancak 1,304 altında günlük kapanışlar gerçekleşmedikçe ciddi bir satış baskısından söz edemeyiz. 1,304 altındaki kapanışlar 1,292 desteğinin kırılma ihtimalini de arttıracaktır. Uluslararası tansiyonu yükseltebilecek haberlerin etkisiyle sert hareketlerin olması dönüş noktalarını tam olarak vermemizi de zorlaştırıyor. Bu nedenle günlük kapanışlara dikkat edilmesi bizim yanlış yöne kapılmamızı engelleyecektir.

Altın'ın orta vadede teknik görünümünde düşüş ihtimalinin daha fazla olduğuna defalarca dikkat çektik. ancak siyasi gerilimlere neredeyse hiç tepki vermeyen Altın'ın borsalarda yaşanan ciddi yükselişler karşısında düşmemesi de dikkate değer bir durumdur. Borsalarda, özellikle de Sp500'de beklediğimiz ciddi satış durumunda Altın'ın yükseleceği beklentimiz yerli yerinde durmaktadır. Zirvelerin denediği Sp500 endeksinde dönüşün nereden olacağını kestirmek çok zor ancak her an olabilir. Bu nedenle tedbiri elden bırakmadan önce Gümüş sonra da Altın yatırımını daha doğru buluyoruz. Tabi ki bu kendi görüşüm olup tamamen kendi tercihimdir. Yatırım kararı verirken bir çok yorum okumalı, kendi araştırmanızı yapmalısınız. Kar da edebiliriz, zarar da..

Son olarak Sp500 ve Gümüş grafiğiyle önemli seviyeleri vererek Altın'la ilgili analizi sonlandırıyorum.

SP500 Grafiği:










Gümüş Grafiği:

                                      







                                                                         DOLAR ANALİZİ
Dolar orta vade öneme sahip 2,088 desteğini test etmiş durumda. Dolar'ın 2,088-2,152 bandında hareket edeceğini varsayacak olursak bu seviyeler yukarı hareketler için uygun görünüyor. Dolar'ın 2,088 desteği üzerinde 2,118-2,133 bant içi kritik seviyeler olmak üzere 2,088-2,152 bandının yukarı kırılmasıyla 2,218-2,243 seviyeleri test edilebilir. Orta vade alım bölgemiz olan 2,060-2,10 aralığına daha önce değinmiştik. Haftalık görünümde olası yükselişlerde 2,105-2,118-2,128 seviyeleri direnç olurken özellikle 2,105 bariyeri geçilmedikçe aşağı yönlü hareketin devamını beklenebilir.
2,088 desteğinin kırılması 2,060 ve 2,050 desteklerini gündeme getirerek satış baskısını orta vadeye yayacaktır.

GBPUSD ANALİZİ
Gbpusd paritesinin daha önce yaptığımız analizinde aylık grafikte üzerinde durduğumuz 1,717 seviyesi hala da önemini korumakta ve yükselişlerin önünde en büyük engel olmaktadır. (Önceki analiz için Tıklayın).. Daha önce gerek destek gerekse direnç görevi gören bu bölgenin geçilememesi satışları tetiklemiş durumda. Aylık grafikte dikkatini çektiğimiz diğer bir husus ise RSİ göstergesinde yaşanan düşüş trendi. Rsi göstergesinin 1,717 bariyerinin geçilememesiyle yataya döndüğünü, bu hareketin ise olası bir kar satışı/düşüş trendini destekleyecek nitelikte olduğunu belirtmiştik.

Kısa vadeli değerlendirmemizde yeni başlık olarak eklediğimiz "Teknik analizde başarı elde etmiş Formasyonlardan" ilki olan WOLFE WAVE BEARİSH Formasyonunun belirgin bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta 1,696 seviyesine kadar gerileyen ve en yüksek 1,710 seviyesini gören Gbpusd paritesi için olumsuzluk artarak devam ediyor. Formasyona göre 1,719 direnci 5 numaralı bölge olarak ön plana çıkarken formasyon hedefi ilk etapta 1,670 daha sonra ise 1,660 olarak seçilebilir. Satışların hızlanmasını, formasyonun güvenirliğini arttıracak faktör 1,692 desteğinin kırılması olacaktır. Yani 1,692 desteğinin altında yaşanacak günlük kapanışlar olur. 1,692 desteği kırıldığı taktirde satışlar hızlanarak devam eder ve hedeflerimize ulaşmamızda büyük bir engel ortadan kalkmış olur.

Bu hafta piyasayı etkileyebilecek veriler şunlardır:
Pazartesi
USD Beklemedeki Ev Satışları (Aylık)

Salı
JPY Perakende Satış (Yıllık)
USD Tüketici Şartları

Çarşamba
JPY Endüstriyel Üretim (Aylık)
EUR İspanyol GDP (çeyreklik)
EUR Alman CPI (Aylık)
USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği
USD GDP (çeyreklik)

Perşembe
AUD Özel Sektör Kredisi (Aylık)
AUD Yapım İzni (Aylık)
EUR Alman Perakende Satışı (Aylık)
GBP Ulusal Konut F'yat Endeksi (Yıllık)
TRY Türkiye Tüketici Güveni
EUR Alman İşsizlik Oranı
EUR CPI (Yıllık)
EUR İşsizlik Oranı
USD İstihdam Talepleri
CAD GDP (Aylık)
USD Chicago PMI

Cuma
CNY Çin İmalat PMI
AUD PPI (çeyreklik)
CNY Çin HSBC İmalat Satın alma Müdürleri Endeksi (PMI)
EUR Alman İmalat PMI
GBP İmalat PMI
USD İşsizlik Oranı
USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi
USD ISM İmalat İndeksi

Diğer Parite Analizleri
Eurusd Analizi
Gbpchf Analizi
Eurjpy Analizi
Euraud Analizi
NOT: Grafikler ve seviyeler tamamen teknik analize dayalı olup senaryodan ibarettir. Herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yatırım danışmanlığı ve tavsiyesi niteliğinde değildir.

0 yorum:

Yorum Gönder