16 Temmuz 2014 Çarşamba

Yellen'den "düşük faize devam" sinyalleri


Fed Başkanı Janet Yellen Kongre'ye sunduğu yarıyıl raporunda ABD ekonomik toparlanmasının "henüz tamamlanmadığına" ve birçok Amerikalının hala işsiz olduğuna dikkat çekerek düşük faiz oranlarının devam edeceği sinyallerini verdi.

Yellen'in Senato Bankacılık Komitesi'ne ekonomik ve parasal politikayla ilgili yaptığı konuşmanın başlamasından sonra hisselerde yükseliş başladı. Dow Jones Endeksi önceki kazançlarını silerek hafif satıcılı seyre geçti.

Yellen'in yorumları bir dizi güçlü ABD istihdam verisinin sonrasında geldi. ABD'de yılın ilk 6 ayında istihdam aylık ortalama 230,000 artarken işsizlik Mart ayındaki yüzde 6.7'den Haziran'da yüzde 6.1'e geriledi. Fed'in Haziran politika toplantısından sonra Çalışma Bakanlığı'nın yayınladığı son büyük istihdam verisi işe alımlardaki artışın ve işsizlik oranındaki düşüşün devam ettiğini gösterdi.

Yellen, "İşçiden faydalanma konusundaki genel tedbirler istihdam piyasasında kayda değer iyileşmeye yol açtı," şeklinde görüş bildirdi.

Ancak Yellen bu cesaret verici gelişmeler hakkındaki sorular dikkatlice yanıtladı. Yellen düşük seviyelerdeki iş gücüne katılım oranının ve yavaş maaş büyümesinin istihdam piyasasındaki önemli zayıflığın işareti olduğunu belirtti.

Konuşmasından sonraki soru-cevap bölümünde Fed'in bu ekonomik toparlanma sürecinde daha önceden yanıldığı noktalar olduğunu ifade eden Yellen kendisinin çok dikkatlice devam etmek istediğini söyledi.

İstihdam piyasasında iyileşme sürerken Fed aylık tahvil alımlarını azaltmaya devam ediyor. Yetkililer tahvil alımının Ekim'de sona ermesini bekliyor. Bazı bölgesel Fed başkanları istihdam piyasası iyileşirken Fed'den gözlerini kısa vadeli faiz oranlarını artırmaya çevirmesini istediklerini açıkladı.

Yellen istihdam piyasası beklentilerden daha hızlı iyileşirse bunun daha erken faiz artırımına yol açabileceğini açıklasa da bu hamleyi ciddi olarak değerlendirdiğini gösteren herhangi bir açıklama yapmadı.

"Çok sayıda Amerikalı hala işsiz," diyen Yellen," Enflasyon bizim uzun vadedeki hedefimizin altında kalmaya devam ediyor," ifadesini kullandı.

Yellen daha sonra bir senatörün sorusuna cevaben, "Faizi artırmadan önce ekonominin sağlam temeller üstüne oturduğundan emin olmalıyız," şeklinde görüş bildirdi.

Yellen Haziran ayındaki politika toplantısından önceki tahminlerde Fed yetkililerinin çoğunun kısa vadeli faiz oranlarının gelecek seneye kadar düşmesini beklemediklerini ifade etti. Bu tahminler yetkililerin Fed'in yüzde 1'lik hedef oranına gelecek senenin sonuna doğru geçmesini beklediğini gösteriyor. Birçok yetkili yatırımcıların Fed'in faiz artırımına 2015'in ortalarına kadar başlamayacağına dair beklentilerini doğruladı.

Yasa yapıcıları genel olarak destekleyiciydi. Nebraska'dan Cumhuriyetçi Senatör Mike Johanns Fed'in tahvil alımlarını azaltma konusundaki hamlesini sürprizle ve memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Johanns, "Bence doğru bir yöne yöneldiniz," ifadesini kullandı.

New York'tan Demokrat senatör Charles Shumer Yellen'den faiz oranlarını düşük tutmasını istedi.

Genel anlamda Yellen'in ekonomik değerlendirmeleri her açıdan çok dikkatlice ölçülmüştü. Yellen son zamanlardaki verilerin bir kısmının ilk çeyrekten sonraki ekonomik büyümede sıçrayışa işaret etmesine rağmen emlak sektörünün az gelişim gösterdiğinin altını çizdi.

"Ekonomi iyileşmeye devam etse de toparlanma henüz tamamlanmadı," ifadesini kullanan Yellen, enflasyonun artmasına rağmen oranın yılın tamamında Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altında kalmasının beklenildiğini belirtti.

Yellen'in finansal durumlar hakkındaki değerlendirmesi düşük oranların piyasalar üzerindeki etkileri hakkında bazı endişelerden bahsetse de oranların rahatça düşük tutulabileceği sinyalleriyle tamamlandı.

Yellen "Fed düşük faiz oranlarının bazı yatırımcılara getiriye yönelme konusunda teşvikler verebileceğini ve bunun finansal sistemdeki bazı zayıflıkları artırabileceğini" belirtti.

Ancak Yellen finansal sektörün genel anlamda daha dirençli hale geldiğini çünkü bankaların sermaye eklediklerini ve likidite pozisyonlarını iyileştirdiklerini ifade etti.

Kaynak: Wall Street Journal

Ücretsiz EUR/USD, GBP/JPY, USD/JPY, GBP/USD , EUR/JPY, AUD/USD, ALTIN, DOW, NIKKEI ve PETROL sinyalleri için tıklayın..

0 yorum:

Yorum Gönder