Enflasyon yaklaşık dört ay önce gerçekleştirilen satış vergisi artışıyla beraber azalan tüketici harcamalarıyla beraber yavaşlarken, bir başka etkili faktör de ithalat maliyetlerinde yaşanan gerileme oldu.
Tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 1.3 artarken, bu rakam Mayıs ayında yüzde 1.4 olarak gerçekleşmişti. Enflasyon oranı aynı zamanda The Wall Street Journal ve Nikkei tarafından görüşleri alınan ekonomistlerin tahminlerine paralel gerçekleşti.
Oynaklık gösteren gıda fiyatlarını kapsamayan çekirdek enflasyon endeksinin büyüme oranı ise Nisan ayında 5 yılın zirvesine çıkarak yüzde 1.5 olurken, yeniden düşüşe geçti. Bank of Japan bu endeksi önümüzdeki yıl bahar itibariyle yeniden yüzde 2'ye çıkarmak istiyor.
Tokyo bölgesi için çekirdek enflasyon oranı ise Temmuz'da yüzde 0.9 tırmanırken, Mayıs ayından bu yana değişiklik göstermemiş oldu.
Geçtiğimiz yazdan bu yana tüketici fiyatları yükselirken, yetkililer ve ekonomistler 10 yıldan uzun süren deflasyon döneminin sona erdiğini duyurmak için acele etmiyor ve fiyat artışının hala ılımlı ve kırılgan olduğunu belirtiyor.
Nisan ayında artırılan satış vergilerinden sonra ekonomik yavaşlamanın çabuk atlatılacağına dair belirsizlik devam ediyor. Harcamalar bu yavaşlamanın kısa süre içerisinde toparlanmayacağı sinyallerini verirken, ihracat da çok iç açıcı ilerlemiyor ve böylece ekonomideki en parlak alan olarak iş yatırımları dikkat çekiyor. Bank of Japan ve Japonya hükümeti son dönemlerde Mart ayında bitecek yıl itibariyle büyüme beklentilerini düşürdü.
Japonya Merkez Bankası şimdiye kadar genişlemeci politikasını daha fazla büyüteceğine dair senaryoları reddetti, fakat ana enflasyon oranı yavaşlamaya devam ederse bankanın bu duruşunu değiştirmesi gerekebilir.
Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, fiyat artışlarındaki yavaşlamanın kısa süreceğini defalarca tekrarlarken, enflasyonun bu yılın sonundan itibaren tekrar tırmanmaya başlayacağını fakat o döneme kadar yüzde 1 veya biraz üzerinde olacağını söyledi. Ekonomistler yüzde 1'in altına düşecek bir enflasyonun Kuroda'yı harekete geçmeye zorlayabileceğini aksi takdirde başkanın güvenilirliğini kaybedeceğini belirtiyor.
Zengin ekonomiler ekonomik krizden bu yana neredeyse 5 yıldır toparlanmaya çalışırken, bu toparlanmaların hızları değişiklik gösteriyor ve merkez bankalarına farklı zorluklar sunabiliyor. BOJ ve Avrupa Merkez Bankası düşük enflasyon için parasal genişlemeyi tercih ederken, Fed ve İngiltere Merkez Bankası balon sinyallerinin gelmesiyle politikayı sıkılaştırmaya başlıyorlar.
NOT: Grafikler ve seviyeler tamamen teknik analize dayalı olup senaryodan ibarettir. Herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yatırım danışmanlığı ve tavsiyesi niteliğinde değildir.
Kaynak: Wall Street journal
Ücretsiz EUR/USD, GBP/JPY, USD/JPY, GBP/USD , EUR/JPY, AUD/USD, ALTIN, DOW, NIKKEI ve PETROL sinyalleri için tıklayın..
0 yorum:
Yorum Gönder