22 Eylül 2013 Pazar

23-27 Eylül Haftalık Analizi


          Geride bıraktığımız hafta içerisinde gündemin merkezinde Fed yer alırken küresel piyasalarda, emtia ve dolar paydalı paritelerde sert alımlar meydana geldi.Haftanın sonuna doğru ise kazançlarının bir kısmını geri verdi.

           Fedin parasal genişlemede değişikliliğe gitmemesi sürpriz bir gelişme olarak değerlendirilirken St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın Ekim ayında ufak bir azaltımın mümkün olduğunu dile getirmesi piyasaları tedirgin etmeye yetti.



  BU HAFTA ÖNEMLİ KONULAR

            Haftanın ilk işlem gününde Çin'den ve Euro bölgesinden gelecek PMI verileri olumlu beklenirken ECB başkanı Draghi,New York Fed Başkanı William Dudley ve parasal genişleme politikasına karşı en açık eleştirilerde bulunan Fed üyesi Richard Fisher konuşmaları gündemde yer alacak. Çarşamba günü Çekirdek dayanıklı malların siparişleri ve yeni ev satışları, perşembe günü ise İngiltere ve Abd'den gelecek olan büyüme rakamları önemli gelişmeler olarak yer alıyor.


Dolar/Tl Analizi


Fed'in tahvil alımında değişiklik yapmaması Dolar/tl paritesinde sert düşüşler getirdi ancak Bullard'ın açıklamaları doların yeniden güçlenmesini sağladı.

Hafta içerisinde Fed üyelerinin konuşması, büyüme rakamları, konut verileri,işsizlik verileri ve istihdam talepleri bu hafta Dolar/t'de volatiliteyi arttıracak etkenler olarak göze çarpıyor. Teknik olarak incelediğimizde 1,970-74 desteklerinin önemli olduğunu kırıldığı taktirde 1,935 desteğine düşme ihtimalinin yüksek olduğunu görüyoruz. Usdtry paritesi bu destek üzerinde kaldıkça yükselişlere devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Bu hafta karşılaşacağımız en önemli direnç 2,012 olarak göze çarpıyor.


Eur/Usd Analizi


Geçtiğimiz hafta içerisinde Fed'in sürpriz kararı Eurusd paritesine sert alım getirerek son 7,5 ayın zirvesine taşıdı. Bu hafta Draghi konuşması, İmalat PMI rakamları, Alman İfo iş ortamı indeksi, Abd işsizlik başvuruları, çeyreklik büyüme ve istihdam talepleri verileri paritede volatiliteyi arttırabilir. Teknik olarak incelediğimizde 1,347 desteği üzerinde kalması yükselişlerin devam etmek isteyeceğini gösteriyor ve direnç olarak 1,369-71 seviyeleri göze çarpıyor.1,347 altında kapanış olması halinde paritenin 1,325 desteğini düşebileceği ihtimali artabilir.

Usd/jpy Analizi


100,60 direncinin geçilmesi yükselişlerin hız kazanmasını ve orta vadede paritenin 103,73 direncine yönelmesini sağlayabilir.Pariteyi daha ayrıntılı incelediğimizde 98,98 desteğinin önemli olduğunu kırıldığı taktirde 98,00 ve 96,80 desteklerine düşme ihtimalinin artacağını, 98,98 desteği üzerinde tutunması halindeyse yükselişin devam etmek isteyeceğini ve 100,30-60 dirençlerine yönelmek isteyeceğini söyleyebiliriz.



Altın Analizi


18 Eylül Fed tutanaklarının açıklanmasına kadar yatay ve aşağı yönlü bir hareket sergileyen altın en düşük 1291 seviyesini, Fed kararıyla sert bir alım gerçekleştirerek en yüksek 1375 seviyesini gördü. Hafta içerisinde yayınladığım analizlerde orta ve uzun vadeli görünümün bozulmadığını ve bu yükselişin orta vade içerisinde bir tepki olduğunu belirttim ve nitekim haftayı 1325 seviyesinden kapattı.

Bu hafta önümüze çıkan rakamlar 1,337-1,378-1,395 seviyeleri.Orta ve Uzun vade içinse 1432 ve 1520 seviyeleri altında olması satışların devam etmesi açısından önemli. Bu nedenle bu seviyelere yaklaştıkça satış baskısının artabileceğini unutmamak gerekli.Orta ve uzun vade görünümün aşağı olması nedeniyle yükselişler satış fırsatı olarak kullanılabilir. Göze çarpan kritik desteklerse 1321-1302-1268 seviyeleridir. Orta vade için özellikle 1268 desteği kritik görünüyor.Kırılması halinde 1180-1155 desteklerine düşüşler izleyebiliriz.

1 yorum: