20 Eylül 2013 Cuma

Destek ve Direnç Nedir?

     Destek seviyesi aşağı inilmesi güç olan, direnç ise üzerine çıkılmasında güçlük çekilen fiyat seviyesidir. En rahat izlenebilen ve tekrarlanan olaydır.

Destek/direnç seviyesinin kırılması yatırımcıların ani karar almasına neden olur ancak bazen kırıldığını düşünerek ona göre işlem yapılır ama fiyatlar tersine dönerek tekrar eski seviyelere dönebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur hacimdir.

Yandaki Usdjpy grafiğinde ilk etapta 77,93 desteğinin kısa süreli kırılma serüvenini ele alalım.

1 nolu bölgede fiyatlar kırılmış olan 77,93 desteğinin üzerine çıkmak istiyor ancak hacmin yetersiz olması nedeniyle satışların devam ettiğini görüyoruz.77,93 seviyesi farklı bir rolde yani direnç rolünde sahnede artık.Bu bölgede yatırımcılar tereddüt içerisinde ve acaba direncin üzerine tekrar çıkabilir mi diyerek alım denemesi yapmaktalar bu da zayıf kalmış anlaşılan.

2 nolu bölgede hızlı geri çekilip 77,43 seviyesinden sert bir alımla yukarı bir atak başlatıyor. Bu kez 77,93 direncinin üzerine tekrar yükseliyor ve hacmin oldukça yüksek olması alış yapanlara güven veriyor. 77,93 tekrar destek konumunda.

3 nolu bölgede 1 ile aynı durum söz konusu. Desteğin altına düştükten sonra acaba yeniden üzerine çıkılabilir mi diyerek yapılan alımlarda hacim zayıf kalarak satışlar kaldığı yerden devam ediyor.

4 nolu bölgede daha önce hızlı atağın başladığı 77,43 artık kritik bir destek. Bu seviyeye yaklaştıkça hacmin arttığı gözlenmektedir. Nitekim bu destekten güç alarak yeni bir yukarı hareket başlıyor.

5 nolu bölgede fiyatlar 77,93 seviyesi üzerinde yapılan 1 günlük kapanıştan sonraki gün 77,93 desteği altında çok düşük bir hacimle hareket ediyor. Nitekim sonraki gün hacimli bir yükselişle 77,93 üzerinde hareket başlıyor.

6 nolu bölgede ise boğalara zahmet veren 77,93 seviyesinin destek görevi gördüğünü izliyoruz. Yine 77,93 seviyesinde hacimlerde yaşanan artışla fiyatlar geri dönerek yükselişe geçiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder