Ekonomistlerin birçoğu Merkez Bankası'nın mevduat faizlerini negatif bölgeye çekeceği görüşünde. Peki alınacak tedbirler daha da sertleşebilir mi?
Belki. ECB Yönetim Kurulu üyesi Yves Mersch Mayıs ayı ortasında Yönetim Konseyi'nin bir dizi enstrüman üzerinde çalıştığını söylemişti. Bir süredir yapılan harekete geçme çağrılarına karşılık vermeyen Merkez Bankası için bu önemli bir adım.
Piyasalar da ECB'den gelecek adımlara bel bağlamış durumda. ECB Başkanı Mario Draghi'nin Mayıs ayı toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında Haziran ayında genişlemeye gidilebileceğinin işaretlerini vermesinden bu yana Euro yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti.
ECB'den gelecek genişleme adımlarına dair tartışmalar, spekülasyonlar ve tahminler bu hafta gündeme hakim olabilir ancak piyasaları sarsabilecek başka bazı faktörler de var. İngiltere Merkez Bankası'nın kararını, Euro Bölgesi enflasyon verisini, PMI ve bir de 'çok' önemli olan ABD istihdam raporunu düşünün.
ECB toplantısı: Politika yapıcıların ne kadar fazla ipucu verdiği düşünülürse Draghi ve ekibi bu toplantıda da bir şey yapmazsa bunun piyasayı etkileyeceği kesin. Euro değer kazanmaya başlayacak, hisse senedi piyasaları gerileyecektir. Faiz kararı 5 Haziran'da TSİ 14:45'te açıklanacak. Ardından TSİ 15:30'da Draghi bir basın toplantısı düzenleyecek.
Peki bu durumda Merkez Bankası'nın elinde ne gibi seçenekler var? Ekonomistlere göre en olası ihtimallerden biri faiz oranlarının 10 baz puan düşürülmesi. Bu da yeniden finansman faiz oranının yüzde 0,15 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde kalması, mevduat faizinin ise -% 0,1 ile ilk kez negatif bölgeye geçmesi anlamına geliyor.
Teoride bankaların ECB'ye para yatırmak için para ödemek zorunda olmalarının kredi verilmesini artırması gerektiriyor. Euro Bölgesi'nde kredi sıkışması yaşanmasını önlemek için ekonomistler negatif faizlerin yanı sıra bazı likidite tedbirlerinin de alınmasını bekliyor. Bazı kişiler LTRO olarak bilinen uzun vadeli yeniden finansman operasyonlarının yinelenmesini bazıları ise ECB'nin SMP programının sterilizasyonunun askıya alınmasını bekliyor. (Teknik bir konu olan sterilizasyonun askıya alınması Euro Bölgesi'nden daha az miktarda para çekilmesi anlamına geliyor.)
Tabii bir de parasal genişleme var. Tartışmaların merkezinde olsa da parasal genişleme şu aşamada pek mümkün görünmüyor. Ancak ECB daha önce de sürpriz yapmıştı. Bu nedenle bu ihtimal tamamen göz ardı edilmemeli.
Euro Bölgesi'nde enflasyon: ECB'nin beklenen toplantısı öncesinde hem yatırımcılar hem de merkez bankası yetkililerinin elinde daha fazla enflasyon verisi olacak. Salı günü açıklanacak olan Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksi verisinin enflasyonun Mayıs ayında yüzde 0,7'de kaldığını göstermesi bekleniyor.
Cuma günü açıklanan veriler Mayıs ayında yıllık enflasyonun hem İtalya'da hem de İspanya'da zayıfladığını göstererek ECB'nin yeni tedbirler alacağı beklentilerini artırdı.
Euro Bölgesi'nde işsizlik: Salı günü enflasyon verisinin açıklanacağı saatlerde bölgeye ilişkin işsizlik verisi de gelecek. HSBC ekonomistleri Nisan ayında işsizlik verisinin beşinci ay arka arkaya olmak üzere yüzde 11,8'de sabit kalmasını bekliyor.
İngiltere Merkez Bankası toplantısı: Para Politikası Komitesi'nin açıkladığı son enflasyon raporu 2015'e kadar faiz artışı olmayacağının sinyallerini içeriyordu. Bu nedenle BOE'nin Perşembe günü yapılacak toplantıda herhangi bir adım atması beklenmiyor. Karar TSİ 14:00'da açıklanacak.
ABD istihdam verileri: Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de yakından takip edilecek. Nisan ayındaki 288 binlik istihdam artışının ardından birçok analist bu ay da verinin 200 bin gelmesini bekliyor. MarketWatch'un anketine katılan ekonomistler ise tarım dışı istihdamın 224 bin gelmesini işsizlik oranının ise yüzde 6,3'ten yüzde 6,4'e yükselmesini bekliyor.
Kaynak: Wall Street Journal
0 yorum:
Yorum Gönder