1 Haziran 2014 Pazar

Hisse senedi piyasası sizi ne kadar endişelendirmeli?

S&P 500, Şubat'ın ilk haftasında kaydettiği 2014'ün en düşük düzeyinden yaklaşık yüzde 10 yukarıda. En büyük hisselerin işlem gördüğü endeks şimdi 2014 için yüzde 4.1 yukarıda, rekor düzeyde seyrediyor.
Sıçramanın ardında hisselerin, güçlü kazançlar, düşük faizler ve yetersiz enflasyondan yararlanmaya devam edeceği görüşü var. Eğer bu şartlar devam ederse, piyasadaki yükseliş de devam edebilir.

Ancak karamsarları gecenin bir yarısı ayakta tutan konuları ve düşüş bekleyenlerin gerekçeleri incelemek önemli.

İşte 1'den 10'a endişe seviyeleriyle yatırımcıları endişelendiren kritik konular:

Kazançlar ve ekonomi: Endişe seviyesi 8

ABD ekonomisi bir türlü kalkamıyor gibi görünüyor ve son zamanlardaki kazançlar da hayal kırıklığına uğrattı. Perşembe günü hüküet verileri ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1 düşerek, ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha kötü geldi ve ekonomik üretim 2011'in ilk çeyreğinden bu yana ilk kez daraldı.

Bu arada S&P 500 şirketlerinin çeyrekteki kazançları, geçtiğimiz yılın aynı döneminden yüzde 2 artış kaydederek, önceki çeyrekteki yüzde 8.5 yükselişin gerisinde kaldı.

ABD Hazine tahvillerinde yükselen fiyatlar, tahvil piyasasının büyüme konusunda, hisse senedi piyasasından daha şüpheci olduğunun bir işareti.

Lindsey Group'un baş piyasa analisti Peter Boockvar, "Tahvil piyasasının ekonomik büyümeyi beğenmiyor" dedi.

Westwood Capital'dan Daniel Alpert ise "Tahvil ve hisse senedi piyasaları ekonomi konusunda önemli boyutlarda farkı görüş sunuyor. Bu olduğunda, tahviller genellikle yüzde 80 haklı çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed ne yapabilir: Endişe seviyesi 6

Hisselerin 2009'dan bu yana iyi performans göstermesinin temel nedeni, Fed'in ekonomiyi teşvik etmeye çalışarak, bir yandan yüksek düzeylerde tahvil alırken, diğer yandan faizleri düşük tutması. Bu, yatırımcıları sabit getirili yatırımlardan kaçarak, hisselere kaymaya zorladı.

Fakat Fed, tahvil alımlarını azaltıyor ve nihai surette faizleri de artıracak. Bu da piyasadaki destekleyici unsurlara dair sorulara neden oluyor.

Yatırımcılar ne kadar endişelenmeli? Bazıları, yatırımcılar gerçek bir faiz artışı görünüş oluncaya kadar piyasanın muhtemelen Fed'in hamlelerini umursamayacağını söylüyor.

Ve ücretler toparlanıncaya, işsizlik düşünceye ve enflasyon da ısınma sinyalleri verinceye kadar Fed büyük ihtimalle faizleri artırmayacak. Buna en az bir yıl olabilir.

Çin ve küresel büyüme: Endişe seviyesi 6

Küresel büyüme, dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki büyümeye bağlı ve ekonomiye ilişkin çok büyük sorular var. Çin'de konuttaki düşüş derinleşiyor; ülkede konutların değeri yılın ilk 4 ayında, bir önceki yıldaki seviyelerden yüzde 9.9 geriledi. Konut başlangıçları aynı dönemde yüzde 24.5 düştü. Yalnız ikinci ve üçüncü kademe şehirler değil, Pekin ve diğer büyük şehirler son dönemde zayıflık gösteriyor.

Yatırımcılar ne kadar endişelenmeli? Yeni hükümetin ekonomik reform vaad ettiği Hindistan'da umutlar artıyor. Bu da Çin'deki zayıflığın, başka bir yer ile dengelenebileceğinin sinyalini veriyor.

Hisse değerlemeleri: Endişe seviyesi 4

FactSet'e göre, S&P 500 şu anda geçtiğimiz 12 aydaki kazançların 16.7 katında, önümüzdeki 12 aydaki tahmini karların ise 15.4 katında işlem görüyor.

Geçtiğimiz 10 yılın fiyat/kazanç oranları ortalaması, önceki 12 aylık dönemdeki kazançlar için 14.6, sonraki 12 aydaki kazanç beklentileri içinde 13.9 katsayısıyla işlem görüyor.

Lindsey Group'tan Boockvar, Russell 2000 endeksinde işlem gören küçük ölçekli şirket hisseleri, kazançların 25 katında seyrettiğine dikkat çekiyor. Yine de piyasa genel olarak çok verimli seviyelerde değil.

Yatırımcı güveni: Endişe seviyesi 3

Cheviot Value Management'ın portföy yöneticilerinden Darren Pollock, yatırımcı beklntisinin çelişkili bir gösterge olabileceğini söylüyor. Eğer çok fazla yatırımcı hisselerde yükseliş bekliyorsa, çok azının kenarda girmek için beklediğine işaret edebilir.

Piyasada ayıların havlu atarak, boğa olmasına bakışırsa, bu aynı zamanda piyasanın tehlikeli bölgede olduğunun sinyali olabilir.

Burada da bazıları endişelenmek için az sebep var. Investors Intelligence Advisors Beklenti Endeksi'nin verilerini referans veren Pollock, "Boğaların sayısı, 2008'deki düşüşün öncesindeki seviyelere yakın bir bantta ayıları aşıyor" dedi.

Piyasaki geri çekilmeyi öngörmüş olan basın bülteni yayıncılarından Dennis Gartman, yakın zamanda vitesi değiştirdi ve The Wall Street Journal'a düzeltme beklemekle hata ettiğini söylediğini söyledi.

Ayılar ciddi endişelere dikkat çekip, 5 yıldır devam eden boğa piyasası yaşlanarak, yatırımcıların nakit pozisyon biriktirmeye başladığına işaret ediyor. Fakat Haziran'da bir yığın portföyü satmak ve odayı terk etmek çok akıllıca değil.

Çin endişelerinin geçerli olabileceğini, ancak aşırı olduğunu söyleyen Citigroup'un baş ABD hisse senedi stratejisti Tobias Levkovitch, "Ve biz kredi şartları ve öncü göstergeler göz önünde bulundurulduğunda, tahvil piyasasının yavaşlamaya işaret ettiğini düşünmüyoruz" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

"İnsanlar marjlar ve değerlemelerden dert ediyor ama biz bunlardan ötürü çok endişeli değiliz."

Kaynak: The Wall Street Journal

1 yorum:

  1. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:


    Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil