4 Haziran 2014 Çarşamba

Altın, AMB öncesi 4 ayın düşüğünde


Altın 4 ayın düşüğünden alıcı buluyor. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki toplatısında politika yapıcıların daha fazla teşvik kararı alabileceğine ve ABD istihdam verisinin ardından Federal Rezerv'in tahvil alımında daha fazla azaltıma gidebileceğine hazırlanıyor.

Spot altının onsu Singapur'da yerel saat ile 11.52'de 1,245.19 dolardan işlem gördü, dün ise 1,244. 95 dolardan alıcı bulmuştu. Altın dün, Standard & Poor’s 500 Endeksi rekor yüksek seviyeden gerilemeye başlamadan ve euro da dolar karşısında 3 ayın düşüğünden yükselmeden önce 31 Ocak tarihinden bu yana en düşük seviye olan 1,240.73 dolara gerilemişti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) daha fazla teşviğe gideceği spekülasyonları ile euro, dolar karşısında Mayıs ayında yüzde 1.7 değer kaybederken altın ise yüzde 3.3'lük düşüşle bu yılın en büyük aylık kaybını verdi. ECB, para politikasını görüşmek üzere yarın 5 Haziran Perşembe günü toplanıyor. ABD'de ise istihdamın 6 Haziran tarihinde açıklanacak olan raporda 215,000 kişi arttığı tahmin edilirken, söz konusu rakamın bu yılın ortalamasının üzerinde olduğu bu sebeple de Fed'in ekonominin toparlandığı gerekçesi ile varlık alımında daha fazla azaltıma gidebileceği belirtiliyor.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel konu ile ilgili "Altın, hisse senedi piyasasının son yüksek seviyelerde gerilemesi ve euronun yukarıya çıkması ile altın kendi yolunda yukarı yönlü tırmalıyor. Birçok yatırımcı ECB poltika toplantısının sonucunu bekliyor ve ABD aylık istihdam verisi de altına her iki yönde de ağırlık yapıyor." yorumunda bulundu.

Altının 14 günlük RSI'ı Mayıs ayının 29'undan bu yana30 seviyesinin altında bulunuyor ki söz konusu seviye konuya vakıf bazı analistler için "sıçramaya müsait" olarak yorumlanıyor.

New York Comex'teki Ağustos vadeli altının onsu 1,245.30 dolardan alıcı buldu, dün ise 1,244.50 dolardan işlem görmüştü. Spot gümüşün onsu 18.8225 dolardan alıcı bulurken paladyumun onsu ise 835.55 dolara geriledi.

 Kaynak: Bloomberg HT

0 yorum:

Yorum Gönder