11 Ağustos 2014 Pazartesi

Moody’s: “Gelişen piyasalar için yeni endişe yüksek enflasyon”

Moody’s tarafından bugün küresel ekonomiye yönelik açıklanan bir raporda büyümenin ancak 2015 yılında hissedilebileceği ve 2014 yılının yine ortalamanın altında gerçekleşeceği belirtildi. Moody’s, G-20 ekonomileri için büyüme beklentisini 2014 yılı için yüzde 2.8 ve 2015 yılı için yüzde 3.2 olarak belirledi.

Öte yandan önümüzdeki yıl ABD’de yüzde 3 ile daha büyük ekonomik genişleme olacağı öngörüsünü yaparken, bu yıl ekonominin yalnızca yüzde 2 büyüyeceğini söylerken, ABD ekonomisinin orta vadedeki potansiyelinin olduğundan fazla abartıldığı uyarısını yaptı.

Raporda orta vadede beklentilerin biraz altında gelecek olan ABD ekonomik performansının yatırımcılarda bir yeniden değerlendirme hissiyatını ortaya çıkaracağı fakat bunun küresel büyümeyi rayından çıkarmayacağı belirtildi.

Moody’s Makro Finans Analizi bölümü başkanı Marie Diron, “Avrupa’da, İngiltere’deki güçlü büyüme ve Euro Bölgesi’ndeki zayıf büyüme arasındaki farklılık bu yıl ve önümüzdeki yıl keskin kalmaya devam edecek” dedi. Moody’s ayrıca Euro Bölgesi’nde uzun süre devam edecek bir zayıf büyümenin düşük enflasyon riskini yükselttiğinin de altını çizdi.

Öte yandan Moody’s bazı gelişen piyasalara yönelik büyüme beklentilerini de düşürdü. “Bu ülkelerde merkez bankaları yılın erken zamanlarında yüksek enflasyona karşı faiz artışını gitti” ifadelerinin kullanıldığı raporda bunun da ekonomik büyüme üzerinde ağırlık yarattığı belirtildi.

Ayrıca birçok gelişen ekonominin ihracatını Çin’e yaptığının altı çizilirken, Çin yerel talebinde yaşanan düşüşün yakın zamanda tersine dönmeyeceği ve büyük ihtimalle gelişen ekonomilerin ihracatını bir süre zayıf seyretmesine neden olacağı belirtildi.

Diron, “Gelişen piyasalar için yüksek enflasyon ve düşük ihracat endişeleri artık sermaye girişlerinde yaşanacak bir keskin azalmaya dair endişelerin yerine geçti” uyarısını yaptı.

Kaynak: Wall Street Journal

0 yorum:

Yorum Gönder