13 Ağustos 2014 Çarşamba

Yatırımcılar jeopolitik endişelerle nakde akın ediyor

Yatırımcıların cesareti kırılmış durumda ve bu nedenle nakde akın ediyorlar.

Jeopolitik tansiyonun yükselişte olması nedeniyle yatırımcılar düşük getiri sağlasa da güvenli olan varlıklara yöneliyor.

Bank of American Merrill Lynch'in toplamda 675 milyar dolarlık varlığa sahip olan 224 yatırımcıyla yaptığı ankette nakit seviyelerinin son bir ayda tırmanışa geçtiği görüldü. Anket 1-7 Ağustos tarihleri arasında yapıldı.

Yatırım portföylerinin yaklaşık yüzde 5,1'i nakde park edilmiş durumda ki bu oran Haziran 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek oran olma özelliği taşıyor. Bir ay önce ise bu oran yüzde 4,5 idi.

Jeopolitik baskılar yatırımcıların yaklaşık yüzde 45'i tarafından bir numaralı risk olarak değerlendiriliyor. Yine bir ay önce ise bu oran yüzde 28 idi.
Bank of American Merrill Lynch, ilk kez müşterilerine ABD'de faizlerin ne zaman yükseltilmesini beklediklerini de sordu. Anket katılımcılarının üçte ikisi ilk faiz artışının 2015'in ilk yarısında gelmesini bekliyor.

Bununla beraber Avrupa ise cazibesini kaybediyor. Avrupa borsalarındaki büyük negatif dalgalanmalara dikkat çeken Bank of America, "Avrupa'nın parıltısı artık yok. 2014'ün büyük bölümünde dünyanın en favori piyasası olma özelliği son bir ayda kayboldu," ifadelerini kullandı.

Döviz piyasasına bakıldığında ise yatırımcılar arasında dolar algısının oldukça pozitif olduğu görüldü.

Katılımcıların yüzde 61'i doların mevcut seviyelerde düşük değerli olduğuna inanırken yüzde 84 ile rekor yükseklikteki katılımcı ise doların gelecek aylarda değer kazanmasını beklediklerini belirtti.

Euro algısı ise bu kadar pozitif değil. Yatırımcıların yaklaşık yüzde 40'ı euronun değer kaybetme yolunda olduğunu düşünüyor. Temmuz ayında ise bu oran yüzde 28 idi. Böylece euroya karşı olumsuz yaklaşım benimseyenlerin oranı iki yılın en yüksek seviyesine tırmanmış oldu.

Kaynak: Wall Street Journal

editorturkiye@wsj.com

NOT: Grafikler ve seviyeler tamamen teknik analize dayalı olup senaryodan ibarettir. Herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yatırım danışmanlığı ve tavsiyesi niteliğinde değildir.

Ücretsiz EUR/USD, GBP/JPY, USD/JPY, GBP/USD , EUR/JPY, AUD/USD, ALTIN, DOW, NIKKEI ve PETROL sinyalleri için tıklayın..

0 yorum:

Yorum Gönder