14 Ağustos 2014 Perşembe

Şirketlerin Fiyat/Kazanç ve Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı


Bugünkü konumuzda şirketlerin pd/dd ve f/k oranlarını inceleyeceğiz. Öncelikle bu kavramların ne anlama geldiğine bakalım..

Fiyat/Kazanç (F/K) Oranı

Fiyat/Kazanç oranı, bir şirketi değerlendirirken analistlerin ilk baktıkları, oldukça popüler bir çarpandır. Adından da anlaşılacağı üzere şirket hissesi fiyatının hisse başı kazanca bölünmesiyle hesaplanır:

F/K Oranı = Hisse Fiyatı / Hisse Başı Net Kar

Aynı orana aşağıdaki alternatif hesaplama yöntemiyle de ulaşılabilir:

F/K Oranı = Şirketin Piyasa Değeri / Şirketin Net Karı

Buradan anlaşılacağı gibi hisse fiyatı yükselirse veya şirket karı düşük gelirse F/K oranı yükselir, hisse fiyatı düşerse veya şirket karı yükselirse F/K oranı düşer..

Bu oran geçmiş dönem karına göre hesaplandığından gelecekte de öyle devam edeceği varsayılarak bakılmalıdır. O an için 10 değerinin altı ucuz kabul edilebilir. Ancak hissedeki ani hareketler veya şirket karının açıklanmasıyla bu oran değişebilir.

Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı (PD/DD)

Piyasa Değeri/Defter Değeri oranıdır. Defter Değeri, özsermaye demektir. Şirketin piyasa değerini öz sermayesine bölerek net varlığının kaç katı fiyata işlem gördüğünü hesaplarız. PD/DD’nin düşük olması daha iyi kabul edilir. Ancak bir şirket çok karlı ise, defter değerinden ziyade, karı fiyatında daha çok etkili olacağı için, PD/DD oranı artabilir ve yüksek seviyesini koruyabilir.

PD/DD oranı 1,00′den küçük olan şirketlere yatırım yapmak, şirketin özsermayesine iskontolu olarak ortak olmak demektir. PD/DD oranı iki şekilde hesaplanabilir:

1) PD/DD = Hisse Senedi Fiyatı / Hisse Başı Defter Değeri,

2) PD/DD = Toplam Piyasa Değeri / Özsermaye.


NOT: Grafikler ve seviyeler tamamen teknik analize dayalı olup senaryodan ibarettir. Herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yatırım danışmanlığı ve tavsiyesi niteliğinde değildir.

FOREX PİYASALARINI RİSK ALMADAN ÖĞRENİN

0 yorum:

Yorum Gönder